שיקום בטון

יציקות בטון

יציקות בטון- מעט רקע כללי
ענף הבנייה נשען משמעותית על יציקות הבטון, המהוות את אחד מהשלבים המרכזיים בתהליך הבנייה אם לא החשוב שבהם. יציקת בטון מהווה את השלב שבו מיושם הבטון בפועל הלכה למעשה, על פי תכנית פעולה וצורה שנקבעו מראש. (לקריאה מורחבת על שיקום בטון פגוע) השימוש ביציקת בטון מיושם כמעט בכל שלב בתהליך הבנייה לצורך מגוון רחב של מטרות שונות הן בבנייה הציבורית והן בבנייה הפרטית, החל מהקמת גשרים ובניית מדרכות, דרך הקמתן של גדרות ומרפסות, וכלה בריצוף חצרות ובניית מעטפת המבנה. באופן כללי, היציקה מהווה תהליך שבו חומר המצוי במצב צבירה נוזלי ניצוק אל תוך תבנית מותאמת במטרה לקבל את צורת החלל של התבנית בעת בה הוא מתמצק. בתום תהליך ההתמצקות מפרידים בין החומר שהתמצק לבין התבנית באמצעות הסרתה או שבירתה של התבנית. טכניקה זו הינה קדומה במיוחד, והיא קיימת כבר למעלה מ-6,000 שנים ומשמשת אותנו בתחומים רבים החל מתחום האומנות וכלה בבנייה.

תפקידן וחשיבותן של תבניות היציקה- הטפסות
התבניות שלתוכן יוצקים את הבטון במצבו הנוזלי מכונות "טפסות", ותפקידן הוא לעצב את צורתו של הבטון במהלך היציקה, ולתמוך בו עד שהוא מגיע לשלב התמצקות שבו הוא חזק ויציב דיו על מנת לשאת באופן עצמאי את משקלו. לרוב מדובר בפרק זמן של כ-24 שעות שלאחריהן מפרקים את הטפסות. חומר הגלם המשמש לרוב לבניית טפסות הינו עץ כגון קרשים או לוחות, אך ניתן להיתקל גם בחומרים אחרים לרבות פלסטיק, פח מכופף ואף קרטון. ישנה משמעות רבה להתאמתן של הטפסות אל אופי העבודה מהסיבה שתפקידן אינו מתבטא במתן הטקסטורה הרצויה לבטון בלבד, אלא שעליהן גם לעמוד בלחץ הבטון אשר שואף להישפך החוצה. על כן, כחלק מעבודת הטפסנות, יש לבנות תמיכות שתמנענה מאותן הטפסות להתפרק לאחר שהבטון נוצק אל תוכן. התמיכות הללו עשויות מוטות פלדה קצרים או אלכסוניים, ותפקידן לחבר את הלוחות ולהימתח בעת שהלוחות נלחצים כלפי חוץ.

התאמת הטפסות אל אופי העבודה
יש לציין שבמידה והטפסות לא נבנות באופן נכון עשויים הקרשים להתבקע מלחץ הבטון, כשהדבר מוביל לפריצתו של הבטון ולזליגתו, כשבנסיבות הללו שעות עבודה רבות וכסף רב יורדים לטמיון. על כן קיימת חשיבות מכרעת לבחירת סוג הטפסות המשתמשות ליציקה, ולבנייתן באופן תקני על ידי אנשי מקצוע מיומנים ומנוסים. באופן כללי נבחרות הטפסות ליציקת בטון על פי מספר שיקולים כגון מורכבותה של צורת הבטון הרצויה, מידת החזרה על הצורה הספציפית, סוג הטקסטורה המבוקשת לבטון, עלות כוח האדם אשר עוסק בטפסנות ושיקולים נוספים. בנסיבות בהן צורת יציקה חוזרת על עצמה מספר רב של פעמים, אם במבנה הספציפי ואם במבנים אחרים, אזי מומלץ להשתמש בתבניות פלדה ייחודיות, המאפיינות את הבנייה המתועשת, בעוד שבמקומות בהם כוח האדם הינו זול באופן יחסי, טפסות עץ, אותן ניתן לבנות ולפרק, תשתלמנה יותר בהיבט הכלכלי מהטפסות היקרות מפלדה.

תוכנית יציקה- תהליך העבודה של יציקות בטון
יציקת בטון מוגדרת כתהליך שבו מועבר הבטון במצבו הנוזלי אל תוך תבניות ייעודיות. חשוב לציין שבתחום הבנייה, השימוש בבטון משלב בתוכו כמעט תמיד מוטות או רשתות מפלדה, פעולה המעניקה לו את כינויו "בטון מזוין". השילוב המוצלח בין בטון לפלדה נובע בהיבט הפיזיקאלי ממקדמי התפשטות כמעט זהים של שני החומרים הללו בחום, כשהתוצר המוגמר הינו חזק ועמיד במיוחד מפני סדקים או עיוותים. לרוב מדובר על יציקה של בטון בעובי עשרה סנטימטרים לכל הפחות, ובמוטות ברזל שעוביין הוא כשישה עד שמונה מילימטרים. המטרה המרכזית בתהליך היציקה הינה יצירתה של צורת המשטח המבוקשת, כשלאחר ההתקשות של הבטון, בחלוף כמחצית היממה עד יממה, שוברים או מפרקים את התבנית ומתחילים בתהליך המכונה "אשפרה" על מנת לשפר את תכונותיו של הבטון.

חשיבות ביצוע תהליך היציקה באופן מקצועי ונכון
חשוב להדגיש שיש לבצע את תהליך היציקה ברצף וללא הפסקות עד לסיומו של המקטע המתוכנן, תוך הרעדתו של הבטון המוחדר אל תוך התבנית על מנת ליישר באופן אחיד את התערובת ושלא יוותרו כיסי אוויר או חללים ריקים. באופן עקרוני, ככל שתהליך ההתקשות של הבטון ממושך יותר כך תעלה דרגת חוזקו ומוצקותו, ותהליך האשפרה מיועד למנוע ולעכב את התייבשותו המהירה של הבטון אם באמצעות כיסויו ביריעות ניילון ואם בהרטבתו במים מספר פעמים ביום במהלך מספר שבועות בתדירות הולכת ופוחתת. יישנם סוגי בטון רבים, כשהסוגים נבדלים אלו מאלו בתכונותיהם, חוזקם ועמידותם באמצעות החומרים והמינונים המרכיבים את התערובת. במידה והחלטתם לבנות או לשפץ מבנה, מומלץ להסתייע בשירותיה של חברה מקצועית מהימנה, בעלת מוניטין וניסיון ולא להסתפק בקבלן עלום שם, על מנת להבטיח שתהליך הבנייה והיציקה בפרט, מבוצע באופן תקני, מדויק ונכון.

עמית עוז

עמית עוז בניינים הינו קבלן לשיקום מבנים, עבודות גובה משולבות פיגומים וסנפלינג..