שיקום מבנים מסוכנים

שימור מבנים

שימור מבנים ההיסטוריה חוזרת…

מבנים ישנים בארץ בעלי חזות המקנה אופי היסטוריוני לרחוב נמצאים לרוב תחת הגנה, של העיריות השונות אשר לרוב מפקחות על אופן שמירת המבנה. שימור מבנים בתל אביב מפוקחת על ידי מנהל הנדסה ובה ישנה, מחלקה פנימית לשימור מבנים. מדובר על פעולה מבורכת עבור בתושבים ותיירים אך, מבנים לשימור יכולים להיות כאב ראש לא קטן עבור הדיירים. כל פעולה חיצונית או פנימית מחייבת בירוקרטיה ופיקוח הנדסי, החל מדברים פשוטים כמו צביעת המבנה ועד לסוג החלונות וחומרי הגלם איתם אנחנו נעבוד. ישנן מספר גישות לשימור בארץ אשר משמרות ומשחזרות מבנים היסטוריים:

שימור הקיים – גישה זו הינה השכיחה ביותר ובפרט במבנים בהם עדיין גרים אנשים, שכן מדובר על מבנים מאוכלסים בעלי חשיבות רבה. כחלק משימור הקיים דואגים לרמת תחזוקה בתדירות גבוהה יותר, ממבנים חדשים אשר מטופלים לעיטים רחוקות. אופי עבודות השיפוץ והשימור, מחייב עבודה מדויקת ושימוש בחומרי גלם מתאימים. חזית הבניין מוגנת היטב ולפעמים ישנו הצורך לחזק את המבנה, כך שבונים תומכים או מעבים קירות פנימיים ובפרט בחרי מדרגות. כל פעולה מצריכה את התערבות העירייה ואת הדיירים, לשכור מהנדס אשר יציג את התוכניות וילווה את העבודה. לא כל קבלן שיפוצים מורשה להתעסק בפרויקטים מסוג זה ורבים יעדיפו, שלא להיכנס לפרויקט כזה בשל המורכבות. ישנם גם הרבה הפתעות ודברים, אשר יכולים בקלות לגרום לעיקובים רציניים. ישנן חברות לשימור אשר מתמחות בעבודה מסוג זה ולהן ישנו ניסיון עם החומרים השונים ועם רמות הפיקוח והבירוקרטיה של המנהל ההנדסי.

עבודות שיחזור – המטרה היא להחזיר את המבנה למצבו, כפי שנראה ביום סיום הבנייה שלו. מדובר על עבודת נמלים שכוללת גירוד חומרים ולכלוך, מילוי וסיתות לרמה תואמת בדיוק למצב הישן. השלמת מקטעים אשר נהרסו, תוך כדי בנייה בסגנונות ישנים אשר חלקן, כבר אינו נמצא בשימוש ומעטים הם בעלי המקצוע אשר עובדים בזאת. עבודת שיחזור דומה לפעמים לעבודת אומנות שבה, יש לנו תמונה מסוימת ואנחנו צריכים לפסל על פי התמונה. חלק מעבודות השחזור מצריכות את חיזוק הקירות, מאחר והמבנה נמצא בשלבי התפוררות ואינו מאפשר חיבור של חומרים חדשים. קורה במקרים רבים שמרפסות מצריכות חיזוקים או שמוסיפים, ברזל לצורך תמיכה אחורית בקירות.

שיכפול – שיכפול מבנה יכול להיות כאשר מדובר על מבנה בעל מורשת היסטורית חשובה ביותר, אשר נוכחותו ברחוב מסוים חשובה מאוד. במצב כזה ניתן לבנות מחדש על פי תמונות את המבנה וליצור העתק מדויק של המבנה הישן. לפעמים ניתן לראות מבנים היסטוריים אשר חלקם מיושן וחלקם הינו תוספת בנייה או המשך, לפי תמונות היסטוריות המתעדות את המבנה. היו גם מקרים בארץ שבהם המבנה הישן קרס ולא הייתה אפשרות לבנות באותו המקום, כך שנאלצו המשחזרים לשכפל את המבנה על קרקע אחרת.

העברה, פירוק –  פרויקט הקריה של הטמפלרים הינו אחד מהפרויקטים המפורסמים בארץ, אשר חייב בטכנולוגיה מיוחדת לצורך הזזת המבנים. היה צורך לחזק את המבנה על ידי קשירות מיוחדות, על מנת שיוכלו להזיז אותם ממקומם. מדובר על פרויקט מרהיב מבחינה הנדסית, בשל היכולת להזיז מבנים ולחדש את הנראות שלהם באזור אחר. ניתן כיום לטייל באזור וממש להרגיש את רוח המקום, בדיוק כפי שהיא הייתה לפני שנים רבות ואולי אפילו יותר טוב.

מבנים לשימור בתל אביב

מבנים לשימור במרכז הינם מבנים עתיקים בעלי חשיבות ארכיאולוגית, דתית או תרבותית שמפאת חשיבותם, נותר צורך ממשי לשמר אותם במראה הטבעי ללא כל שינוי. פעולת השימור הינה מורכבת אך מניבה רווחים רבים. באמצעות פעולה פשוטה של שימור מבנים, מושכים תיירים רבים לאזור, ערכי הנדל"ן עולים בסביבה שנעשה בה השימור, ובנוסף – שימור מבנים עתיקים, יוצר הזדהות למורשת המקום ומוביל אנשים להתחבר אליה.

לאחרונה הוציאה עיריית תל אביב קובץ המרכז בתוכו הנחיות מפורטות הנוגעות בתחום של מבנים לשימור. בקובץ זה מפורט כיצד לגשת למבנה שאותו רוצים לשמר, במה מותר לגעת ובמה אסור, באילו חומרים להשתמש ועוד.

לאחר שהיו מספיק בעלי מבנים אשר ניסו להתחכם עם המערכת, נוצר אגף מקצועי מאוד בעירייה אשר עוקב ומפקח בצורה שיטתית. ישנו תיעוד לכל קימור או סיתות, כך שיש לשמור על רמת דיוק גבוהה. במקרים של התחכמות מול האגף לשימור, עלולים להופיע נציגים עם דרישה לקילוף, כל שכבת פיניש אשר אינה תואמת את הנהלים או המפרטים של האגף. כבר נראו לא מעט מקרים כאלה ולאחר שיפוץ גדול, נדרשו הדיירים לשפץ מחדש את כל המבנה.

אם אתם שוקלים לשמר מבנה או שהתחלתם בתהליך שימור למבנה קיים, להלן מספר כללים ועצות:

  • כשאנו מדברים על מבנים לשימור, אנו צריכים לשמור על איזון עדין – שמירה על אסתטיות המבנה והמראה המקורי שלו ובד בבד שמירה על התאמת המבנה לתייר או לאזרח בן דורנו. זוהי משימה לא פשוטה כלל, ולכן מומלץ להיעזר באדריכלים ומהנדסים מומחים לביצוע המשימה. בדרך כלל משימה זו דורשת תכנון רב, הן במישור הפונקציונאלי – התאמת המבנה לשימוש האדם והתאמת התשתיות לאדם בן דורנו, והן תכנון קונסטרוקטיבי של המבנה, הבטחת יציבותו במצב החדש לאורך שנים.
  • יש לשקול היטב כל תוספת שמוסיפים למבנה שמטרתו להשתמר לאורך זמן. לעיתים תוספות במבנה כגון: חללים, מרפסות, תשתיות וכדומה, גורמות לכך שמקורו וזהותו של המבנה תטשטש.
  • חיזוק המבנה הישן צריך להיבדק, בכל תקופה של שיפוץ על מנת לשפר את עמידותו. בדרך כלל הקונסטרוקטור מבצע את הבדיקות וממליץ על שיפורים, אך יש לוודא שהבדיקות הינן נרחבות יותר מהוראות הפיקוח של האגף לשימור מבנים. העירייה לא תמיד מקפידה על שימור חוזק הבניין הפנימי, כך שהדיירים עלולים למצוא את עצמם, מוציאים סכומי כסף גדולים על תחזוקת המבנה. מבנה לשימור הינו כמו רכב ישן אשר מצריך הרבה מאוד עבודת תחזוקה וצריך, לפעמים לשפר את יכולת העמידות שלו, על מנת להימנע מבעיות עתידיות.
  • מבחינת חומרי השימור למבנים הדורשים שימור, לא מומלץ להשתמש בחומרים חדישים מדי כגון: בטון מזוין וטיח צמנטי. בתחום של מבנים לשימור הוכיחו את עצמם היטב חומרים וותיקים שהיו בשימוש לאורך שנים. שימוש בחומרי הבניין המקוריים של המבנה יתרמו למראה האותנטי ובד בבד יחזקו את יסודותיו.
  • כל שינוי חיצוני ופנימי מחייב אישורים ומערכת בירוקרטית, אשר מתפקדת לצורך הגנה על נראות המבנה. צביעת הקירות או כל ניסיון לטשטש את המראה הטבעי והאותנטי של המבנה, עלול לגרור קנסות וחיוב בשיפוץ במבנה מחדש.
  • במידה והקירות או הבניין הינם במצב לא טוב – הדורש שיפוץ ושימור יסודיים, מומלץ להיעזר בארבעת השלבים הבאים:
  1. יצירת מבנה תומך למבנה הקיים לשם חיזוק חיצוני.
  2. חיזוק המבנה – בדרך כלל באמצעות מוטות ברזל.
  3. הזרקת חומרים מיוחדים המסייעים לשיקום המבנה מפני בלייה עתידית. חומרים אלו מקטינים את קצב הבלייה ומאריכים את משך חיי המבנה.
  4. בניה ויציקת החלקים ההרוסים ושחזורם.

המשך קריאה נעימה מצוות החברה לשימור מבנים