שיקום מבנים מסוכנים

שיקום מבנים מסוכנים

בארץ ישנם כל כך הרבה בניינים אשר הוזנחו, שנים רבות על ידי הדיירים וניהול הועד השוטף אינו מאפשר, שיפוץ הולם מידי תקופה. רק כאשר המבנה הופך למפגע סביבתי, עד אשר העירייה מתערבת ומתחילה בתביעות ובקנסות. גם כאשר ישנה התערבות מסוימת, עדיין לא תמיד העיריות מקפידות על פתיחת הליכים משפטיים. כל זאת ועוד כאשר ישנה סכנה ממשית לעוברים ושבים ולדיירי המבנה, כאשר ניתן לראות חלקי בטון נופלים או משטחים טרומיים מנותקים.

הזנחה לאורך זמן ובאין פיקוח, מפקירה את בטחון הדיירים והמבנה עלול להפוך לסכנה ממשית. אם וכאשר העירייה מחליטה להתערב ומוציאה צו מבנה מסוכן, אחרי שהמצב כבר מספיק עגום. ברוב המקרים בשלבים האלו גם המצב בתוך המבנה אינו מזהיר וניתן לראות, רטיבויות רבות אשר חודרות לתוך המבנה ומייצרות עובש וקורוזיה.

הקירות והבטון מסביבנו כאשר מגיעים במגע עם רטיבות, מתחילים לשחרר מליחות אשר קיימת בתוך הקירות. ניתן לראות התפוררות של הטיח מהקיר וסימנים של קצף לבן וכתמים צהובים, אשר עם הזמן יהפכו לאפורים ויתפתח במקום עובש.צו מבנה מסוכן

צו מבנה מסוכן הינו בעיה חמורה לדיירים מבחינת קנסות ותביעות, אך מעבר לכך מדובר על רמת סכנה אשר מצריכה טיפול מידי. גם אחרי קבלת צו מבנה מסוכן עדיין יהיו אילו אשר מנסים, בכל דרך אפשרית לעקוף את המערכת ולהרוויח עוד זמן. המחיר עלול לעלות לאנשים בחייהם וניתן לראות, מבנים בהם הסכנה פשוט גלויה לעין וכמו ברולטה רוסית, זה רק עניין של זמן.

שיקום מבנים מסוכנים הינו, תהליך של בדיקת מידת הנזקים וחיזוק אותם אזורים פגועים. כאשר לרוב מחזקים את עמודי הבניין ואת מעטפת הקירות החיצוני, במיוחד כאשר ישנם סימני נפיחות. שלא כמו בתמ"א 38 כאשר מוסיפים ממדים, או שמוסיפים עמודי בניין לצורך חיזוק המבנה והכנתו לתוספת בנייה. בשיקום מבנים מסוכנים ישנו כתב כמויות או מפרט בסיסי אשר בו נכתבים, אותם מפגעים ומחדלים ברורים אשר מצריכים טיפול. לצורך הסרת צו מבנה מסוכן, יש לעבור על כל הרשימה בעזרת מהנדס נוכח ולוודא את אופן הטיפול וחיזוק המבנה, עד לכדי השלמת הפרויקט.

על המהנדס החתום על הפרויקט להגיש את הניירת לרשויות על מנת להסיר את הצו, כאשר ישנם גופים עירוניים אשר יבואו לראות ולחתום רק לאחר שבדקו את תיקון הליקויים . רק אחרי השלמת כל עבודת הניירת, יוסרו הצווים ויופסקו הקנסות.

עמית עוז הינה חברה קבלנית המתמחה בשיקום מבנים מסוכנים וליווי מלא, מתחילת הפרויקט ועד להשלמת ביטול הצו. לחברה צוות מקצועי ומהנדס אשר מנוסים בפרויקטים מסוג זה. עמית מלווה את הועד עוד מהשלב של גיוס כל הדיירים לטובת לקיחת אחריות משותפת ועידוד סרבני תשלום, על מנת לעמוד בלוחות זמנים מהירים לפני התחלת הקנסות. לרוב מדובר בתשעים יום מרגע קבלת הצו ועד לשלב שהעירייה מעבירה את הבניין למחלקת הגבייה, כך שלוקח זמן לגייס תמיכה מלאה משאר הדיירים.

 עבודת הקונסטרוקטור בשיקום המבנה

בארצנו הקטנה ישנם הרבה בניינים אשר מגיעים למצבים של נפילות גושי בטון, אשר מסכנים חיי אדם ולוקח זמן עד אשר העניין מטופל. לרוב ישנו הצורך של העיריות השונות לקחת את המושכות ולדחוף את דיירי הבניין, לטובת שיפוץ ושיקום המפגעים. רק אחרי הוצאת צו מבנה מסוכן מתחילים הדיירים להתעורר וגם אז ישנה סוג של סחבת ארוכה. לעיתים המצב מחמיר ואפילו מגיעים לקנסות של עשרות אלפי שקלים, לפני שהדיירים מצליחים להתארגן ביחד, לצורך מציאת פתרון לבעיה.

קבלנים רבים עלולים להציע את השירות שלהם, למרות חוסר הבנתם בתחום ויכולתם המקצועית. רק כאשר סיימו אותם קבלנים, חלק ניכר מהיקף העבודה או אף את כולה ואז מתחילות הבעיות.

הדרישות הלא כתובות בצו מבנה מסוכן, הינן הצורך בנוכחות לאורך הפרויקט של מהנדס קונסטרוקציה אשר חתום ואחראי על שלמות המבנה והפרויקט. על קבלן הביצוע מוטלת האחריות של, הוכחת רמה מקצועית על ידי סיווג קבלני ברמה של ג-1 ומעלה. על הקבלן לעמוד בשאר התקנים כמו ביטוח עבודות בגובה וביטוח קבלני מקיף. שיקום מבנים מסוכנים לרוב מצריך עבודה עם חומרים מיוחדים ומפרטים מורכבים, הכוללים התעסקות עם יסודות המבנה ושמירה על חוזקם. במקרים רבים ישנו הצורך לתמוך על ידי פיגומי עמודים אשר מגנים בזמן עבודה, מפני אפשרות לקריסת המבנה כמו בעבודות של עיבוי עמודים.

על המהנדס מוטלת אחריות לעבוד לצד קבלן אשר עומד בדרישות וללוות את הפרויקט החל מכתב כמויות ראשוני ועד להגשת אישורים סופיים. כל טעות או מחדל עלולים לפגוע קשות בקבלן ובמהנדס ברמה גבוהה מאוד, שכן מדובר לרוב בהתעסקות עם חוזקו של המבנה ועמידותו לאורך שנים רבות.

דיירים רבים מתפתים להעסיק חבר או קרוב משפחה, על מנת לחסוך בהוצאות של התעסקות עם חברה מקצועית. רק בשלב הגשת הניירת הם מגלים את היקף הבעיה ולרוב הפקידים בעירייה אינם ממהרים לאשר את הצו וההליכים עדיין פועלים נגדם.

אם קבלתם צו מבנה מסוכן יש לקחת מצב זה ברצינות הראויה ולהזמין מהנדס מטעמכם אשר מייצג את הבניין מול העיריות השונות. ישנן חברות בנייה בעלות סיווג גבוה אשר מעסיקות מהנדס מטעמן, אשר תפקידו לייצג את החברה מול הרשויות. כל עוד מדובר בחברה אשר מתמחה בתחום, הניסיון ורמת המקצועיות תוכל לבסוף לרצות את הפקידים ואת נציגי העירייה אשר לרוב בנויים ממהנדסים מקצועיים. עליהם לקבוע האם הבניין מהווה או יהווה בשנים הקרובות סכנה עבור הדיירים או לעוברי אורח.

חיזוק והכנה לרעידות אדמה

רעידת אדמה היא תופעה אשר קשורה לנדידת היבשות, ובה נוצר לחץ בין הלוחות הטקטוניים שעל פני כדור הארץ. הלחץ יוצר רעידות על פני האדמה. רעידות אדמה עשויות להיות קלות וכמעט בלתי מורגשות, אך הן גם יכולות להיות חזקות מאד ולגרום לנזקים חמורים, חלילה. ישראל ממוקמת על גבי מקום מפגש בין שני לוחות טקטוניים, ולכן ישראל מועדת במיוחד לרעידות אדמה. ואכן, במשך השנים היו באזור ישראל עשרות רעידות אדמה, חלקן חלשות מאד וחלקן חזקות והרסניות.

רעידת האדמה הבאה

מחקרים רבים מוכיחים כי רעידת האדמה הבאה בישראל לא תהיה קטנה. רעידות אדמה חזקות עלולות לגרום לנזקים חמורים למבנים, לכבישים וכדומה, וכתוצאה מכך גם לבני אדם. ידועים המקרים מרחבי העולם שבהם קרסו בניינים שלמים על תושביהם בעקבות רעידת אדמה. לכן, מדינת ישראל עושה מאמצים גדולים להכין את המדינה לקראת רעידת האדמה הבאה, ולוודא צמצום גדול ככל האפשר של נזקים, במקרה שאכן תגיע רעידת אדמה חמורה.

שיקום  וחיזוק מבנים מסוכנים

אחד הדברים החשובים ביותר שיש לעשות על מנת להתמגן נגד רעידות אדמה, הוא לשקם מבנים מסוכנים. מבנים מסוכנים הם בניינים שנוצרו בהם תקלות ובעיות כתוצאה מפגיעות או מיושן. בניינים אלו חייבים בשיפוץ, על מנת למנוע מצבים של קריסה, חלילה.

בנוסף, מבנים ישנים אשר נבנו לפני שנת 1975, אינם עומדים בתקנים הישראליים של הבנייה, תקנים אשר נועדו לוודא שהבניינים חזקים מספיק כדי לעמוד ברעידות אדמה. מבנים אלו עשויים להיראות שלמים ותקינים, אך למעשה, במקרה של רעידת אדמה חזקה הם עלולים לקרוס. במקרים רבים ישנה הזנחה על ידי שנים של ניהול חלש של אנשי וועד הבית, כאשר מדובר על עבודות אשר חורגות מהתקציב השוטף. לפי ההנחיות של משרד ההגנה על העורף, יש לוועד תפקיד חשוב אשר כולל:

  1. סיור מידי שנה במקלטים ובדיקת תקינות ונגישות, של כל המקלטים ולראות שאין הצטברות של זבל ולכלוך.
  2. סיור מסביב לבניין לצורך בדיקת מצב עמודים, על מנת לראות שאין שום ברזלי זיון בולטים או סדקים בקורות ובעמודי הבניין.
  3. סיור בגג על מנת לראות את מצב האיטום והאם צריך להזמין זפת, או שיש הגנה טובה ומוכנות לחורף נוסף.
  4. בדיקה מסביב לבניין שאין כל מפגע או מצב של ניתוקי טיח מהקירות.

תוכנית תמ"א 38

תוכנית תמ"א 38 מיועדת לעידוד של דיירים ושל יזמים לחזק מבנים ישנים מפני רעידות אדמה. במסגרת התוכנית, יזמים אשר מעוניינים להוציא לפועל פרויקט שיקום של מבנה, ודיירים המשתפים פעולה ומשפצים את הבניין שלהם, זכאים להטבות שונות. היזם יכול לבנות קומות נוספות על גג הבניין ולמכור אותן, הדיירים יכולים להרחיב את דירותיהם והמבנה כולו יכול לזכות בשיפוץ חזית הבניין, בשיפוץ הגינה ובהוספת מעלית.

כחלק מעבודות התמ"א 38, היזם מחויב לחזק את היסודות של הבניין על מנת שיותאם לתקנים חדשים. על היזם מוטלת האחריות להביא קונסטרוקטור אשר מפקח על, עבודת החיזוק של המבנה על ידי הקבלן הראשי ואופן השימוש בחומרים השונים. על המהנדס להציג את התוכניות החתומות על ידו בסוף הפרויקט, בפני גופים עירוניים לאישור סופי.

לאחר שנים רבות בתחום וביצוע עשרות בניינים מסוכנים!!!

עבודה אינטנסיבית מול רשויות וגיוס ועדי בניינים, עמית עוז הינו קבלן מקצועי ובעל ניסיון עשיר בענף.