עיגון אריחי שיש
כחלק מחיזוק אריחי שיש או עיגון אריחי אבן אנחנו נדרשים לבצע, עבודות גובה אשר מצריכות קידוחים והברגות מיתדים לתוך הקירות.
במבנים ליד הים או במבני תעשייה במיוחד, ניתן לראות אריחי שיש ואבן אשר הינם סדוקים, שבורים, חסרים או נוטים להתנתק מהקירות. מדובר על סכנה ממשית אשר מחמירה עם הזמן מאחר וכל אריח אשר חסר, פותח פתח לחדירת רטיבות אשר מאפשרת לאריחים נוספים להתנתק עם הזמן מהקירות.
מעבר למראה האסטטי חיפויים באבן, נחשבים למבודדים מחדירת רטיבות כל עוד הם מייצרים קיר חלק ואחיד. מספיק אריח אחד אשר נשבר, נסדק או התפרק, כאשר פתח כזה יכול לייצר התחלה של חדירת רטיבות ברדיוס גדול. ברוב המקרים במצבים כאלה לוקח זמן עד אשר מטפלים ולרוב, המקרה כבר מסוכן ואריחים רבים נפגעו (להמשך קריאה על שיפוץ בניינים).
טיפול חרום במקרים של התנתקות..
רצוי לעבור מידי שנה ולבדוק את שלמותם של האריחים לפני תחילת החורף, באם על ידי מבט מלמטה או על ידי איש סנפלינג אשר עובר מסביב ובודק את מצב האריחים. אם ישנו אריח מנותק ניתן לאטום את הפתח, בחומר איטום ובכך להרוויח זמן עד לביצוע תיקונים נרחבים יותר.
פעולה זו אולי משאירה את הבניין עם חור בשיש אשר נחשב לפחות אסטטי, אך חוסכת בעיות גדולות ובעלות קטנה של יום עבודה עבור אותו בעל מקצוע. אותו בעל מקצוע אשר גולש מסביב יוכל גם להבחין באריחים משוחררים, אשר עלולים להוות כסכנה מנפילות עתידיות ובכך למנוע אסון.
חדירת רטיבות לדירות..
מעבר לסכנה של התנתקות אריחים כתוצאה של חדירת הרטיבות, ישנה גם אפשרות שאותה רטיבות תחדור לתוך הדירות באותה הקומה. כאשר שכבת החיפוי נפגעת, כך גם נפגעת שכבת האיטום וההגנה על הקירות פוחתת ובנוסף, ישנו מעצור אשר הינו מאיץ את חדירת המים לתוך הקירות. הרבה בעלי דירות מנסים לאטום את החדירה מבפנים, אך הפתרון הטוב ביותר יהיה דווקא לאטום מבחוץ ולהגן על הקירות טוב יותר.
עיגון אריחים..
חיזוק אריחי שיש נעשה בעזרת ברגים ודיבלים ארוכים, אשר מוכנסים לתוך הקירות ומקבעים את האריח בצורה טובה יותר. מבצעים מספר קידוחים בכל אריח על מנת לקבע אותו, כמובן שמספר הברגים מחולק לפי הגודל, אך מחושב לפי 12-15 ברגים למ"ר. בבניין ממוצע יש כאלף מ"ר ומדובר על אלפי ברגים וקידוחים.
איטום אריחי אבן..
מסביב לאריחים ישנם מרווחים (פוגות) אשר מכילים רובה או כוחלה, אשר הינם חומרי איטום לפוגות. לאחר שנים ארוכות ניתן לראות שהחומר במרווחים נעלם, התפורר וכנראה נשחק ומצריך חידוש על ידי חריצת הפוגות ומריחה של חומר חדש. במקרים של חיזוק אריחים ניתן לראות צורך זה כחלק מעבודת העיגון, הכוללת גם בדיקה של הפוגות ואת רמת שלמות החומר הממלא אותן.
מפרט לעיגון אריחי שיש וחיזוק חיפוי במעטפת חיצונית..
1. ביצוע קידוח לעומק של כ- 12-15 ס"מ לפי התאמה לאריחים (רצוי לקבל מפרט ממהנדס מותאם).
2. ביצוע קידוח פאזה על מנת לאפשר לראש של הבורג להיטמע בתוך האריח.
3. החדרת מיתד תקני המותאם במיוחד לעבודות מסוג זה (מדובר על סט של דיבל ובורג המגיע באורך מתאים).
4. הברגת הבורג עד להעלמות הראש שלו בתוך השיש.
5. כיסוי החורים בדבק שיש או בכפתור מיוחד (דבק שיש יכול להגיע בגוון מותאם).
חיזוק שיש במעטפת חיצונית..
מאחר ומדובר בעבודות גובה יש להשאיר פרויקט מסוג זה לבעלי מקצוע מורשים בלבד וחשוב לא פחות, לדרוש ליווי של מהנדס! שכן חשיבותו תהיה מכרעת בשמירה על ביצוע נכון של המפרט. ישנם לא מעט מקצרי דרך, אשר יעדיפו לחסוך בברגים ובזמני עבודה ובפרט בקומות הגבוהות שם לא ניתן לראות את החורים.
מדובר על הבדלים משמעותיים בין קידוח וחיזוק שיש בעזרת דיבל אחד או שניים, וכאשר מחשבים את כל קירות המעטפת ומחלקים את העבודה לפי 12 קידוחים למ"ר, או לפי 6 למ"ר אפשר להבין את כמות החיסכון עבור הקבלן אך במחיר יקר עבור הלקוח. כבר ראינו "תיקוני שיש" אשר הודבקו בחזרה לקירות בעזרת סיליקון וללא כל ביצוע קידוחי קיבוע ועיגון, כך שהאריחים אשר הודבקו לטיח מתפורר, התנתקו שוב בתוך זמן קצר יחסית ונפלו מגובה רב.