שיקום בטון

שיקום בטון

המודעות הגבוהה בשנים האחרונות לחיזוק מבנים ומתן קנסות על ידי אכיפה מוגברת של העירייה, הובילה לשיפור עמידות המבנים בארץ. עדיין ישנם הרבה מבנים אשר הינם מוזנחים ולדיירים, אין עניין או הבנה על מידת החשיבות של שיקום העמודים וחיזוק המבנה. פקחי העירייה אינם מנוסים מספים ורק כאשר מתקבלות תלונות, מתחילה העירייה להתערב. ברוב המקרים המצב כבר חמור מאוד ותהליך הסדיקה של העמודים, כבר נמצא בשלב גבוה ומסוכן עבור שלמות ועמידות המבנה.

מאמר זה מתמקד על הפאן של שיקום הבטון, אנחנו לא מדברים על חיזוק המבנה בפני רעידות אדמה, אלא רק על חיזוק התשתית הקיימת. לצורך חיזוק העמודים ושיפור עמידותם ישנם מפרטים הכוללים עיבוי העמוד, תוך כדי הוספת ברזל ובטון משופר מסביב לעמוד.

בשלב הראשון נבין את הסיבות לשיקום בטון ואיך מזהים את הבעיה, על מנת שנדע טוב יותר איך לטפל ולהתכונן. ניתן לראות במבנים רבים עמודי בטון, עם ברזלי זיון בולטים. בעיה זו מעידה על התחלה של התפוררות העמוד, כתוצאה של תהליך סדיקה הנגרם על ידי קורוזיה בברזל.

כאשר לחות מוצאת את הברזלים בתוך העמוד, מתחיל תהליך הקורוזיה אשר גורם לברזל להתנפח ולדחוק את הבטון. בשלב מאוחר יותר מאבד הברזל חלקים מהקוטר, עד אשר נעלם לגמרי והעמוד אינו יציב יותר. ניתן לראות את אותה הבעיה, בתקרות בקומת הכניסה לבניין או בקורות הבטון.

בשלבים מוקדמים ניתן יהיה לראות נפיחויות של טיח, אשר מתרחשות כאשר הברזל דוחף את החומר. בשלב הזה הברזל כבר מתחיל לספוג, כמות גדולה של לחות על בסיס קבוע. בעיה נוספת אשר יכולה לגרום לחדירת לחות, היא תוצאה של בטון חלש והשקיה בגינות.

במצב כזה תחתית העמוד סופגת רטיבות, כך שהקורוזיה מתחילה מאזורים נמוכים ומטפסת כלפי מעלה. ניתן כמובן לעבור את החדירה, על ידי חפירה מסביב לעמוד וריתוך יריעות ביטומניות או על ידי, עיבוי עם בטון אטום לחדירת רטיבות (ניתן להשיג בטון אטום, על ידי הוספת תוסף מיוחד). כמובן שנצטרך לשקם את העמוד, לפני שלבי האיטום והחיפוי הסופיים.

טעויות קלאסיות..

הרבה אנשים מנסים לטייח מחדש את האזורים הנפוחים, על ידי שימוש בטיח או על ידי הוספת דבקים. הטיח או דבקים עלולים להאיץ את שלבי התפתחות הקורוזיה, כך שהסדקים יחזרו בתוך מספר שנים. הנזק הפנימי יהיה חמור והברזל בינתיים, כבר הספיק לאבד כמות ניכרת מקוטרו. בבניינים כאשר מדובר על גבייה מהוועד לצורך שיקום העמודים מחדש, כאשר לא מזמן שופצו העמודים על ידי בעל מקצוע לא מנוסה, יכולה להיות בעיה.

שימוש בחומרים לאיטום ברזל על ברזל עם קורוזיה, רק גורמים להמשך התפתחות הבעיה. ישנם מפרטים מדויקים לשיקום ברזל וחומרים מיוחדים, המותאמים לביצוע עבודת השיקום. כל ניסיון למרוח חומר אחר, ללא חשיפת הברזל לגמרי וניקיון המוטות, הינו חסר ערך ואף מזיק. חומרים רבים מכילים חומרים לעידוד התפתחות הקורוזיה.

גלוון הברזל על ידי התזת חומרים, יוצרת מוטות אשר הבטון אינו מצליח להתחבר אליהם. פעולת הגלוון גם לא תורמת לעצירת התפתחות הקורוזיה הקיימת, כך שעכשיו יש לנו מוטות עם קורוזיה ובטון מנותק.

חיפוי הקירות ללא שיקום המצב הקיים, אינו תורם לעמידות המבנה. למעשה אפילו יריעות אשר מרותכים על קירות בטון ללא שיקום, התנתקו עם הזמן בשל המשך סדיקה והתפוררות הבטון.

אחריות הדיירים על המבנה..

על אחריות דיירי הבניין להעסיק קבלן ביצוע מקצועי, בליווי מפקח או מהנדס. כל ניסיון לחסוך עלול לעלות לדיירים בסיכון שלום המבנה ובגרימת נזקים, אשר נמצאים באחריותם!!! בבת ים קרס קיר בטון על דיירים, אשר נבנה על ידי קבלן לא מורשה מהשטחים.

האחריות לנזקים נפלה על הדיירים אשר לא שכרו מפקח והקטינו ראש, בנוגע לאיכות הקבלן על ידי מחיר זול של מתחרה לא מנוסה. הקיר נבנה לגובה שישה מטרים, עם לחץ של הבניין על האדמה מנגד, בשל הפרדת גבהים שונים. הקיר לא נבנה עם ברזלים בקוטר מספיק או עמודים, לפי תקנים ארציים. הקיר פשוט עמד ללא קשירות או חיזוקים וללא מוטות ברזל, אשר מתפקידם ליצר אלסטיות.

שיקום בטון ברצפה

מפרטים לשיקום בטון…

המפרט של סיקה מתאר שיטת עבודה ברורה, אשר אם עובדים לפי הסדר, מקבלים מצב אמיתי לשיקום הברזל. מה כל כך מסובך במפרט ובכן, מדובר על סדר פעולות פשוט יחסית לבעל מקצוע. אבל מדובר על עבודת סיתות קשוחה האורכת זמן רב, תוך כדי שימוש בפטישונים וסיתות בבטון. החומרים נחשבים ליקרים מאוד ביחס לחול ומלט ואנחנו בישראל.

אז מדוע לעבוד קשה ולהוציא כסף על חומרים יקרים, כשאפשר פשוט לכסות את הנפיחות בקצת טיח?

הבעיה נעלמת לעוד כמה שנים ועמידות הבניין, תלויה על חוזק מוחלש של העמוד. באם מדובר על תקרות או קורות בטון, יתכנו נפילות חתיכות גדולות של טיח ובטון באזורים מסוימים.

העבודה המאסיבית נמצאת בשלבי ההכנות, תוך כדי ביצוע חציבה מדויקת ולפעמים עדינה (על מנת שלא לפגוע בשלמות המבנה או בבטון איכותי). במקרים מסוימים ישנו הצורך לסתת בעדינות בעזרת גרזן, בטון אשר הינו קשה ולא נסדק בקלות.

מפרט לשיקום בטון (סיקה)…

  1. תחילה יש לסתת טיח מתקלף וחלקי בטון רופפים.
  2. חציבה מסביב לברזל בעזרת פטישון וסיתות לעומק של סנטימטר מאחורי הברזל.
  3. ניקוי הברזל על ידי מברשת פלדה או דיסק יעודי.
  4. במקרים בהם הברזל איבד יותר מ – 25% מהקוטר המקורי, יש לקשור או לרתך מוטות חדשים.
  5. מריחה של סיקה   EC110 או סיקה מנוטופ 610.
  6. ניתן לטייח את האזורים על ידי סיקה רפ או תערובת של חול, מלט ודבק סופר לטקס.
  7. ביצוע הרטבה של הבטון במשך מספר ימים.
  8. לאחר ייבוש מלא ניתן יהיה למרוח שכבות דקורטיביות כמו השפכטל, שליכט או שפריץ.

(הערה – במקרים של שיקום בטון בעובי משמעותי, ניתן יהיה להוסיף חצץ סומסום לתערובת ביחס של 20%)

שיקום בטונים

בעבר היה תקן ארצי אשר קבע שיש לעטוף את הברזל בשכבת בטון בקוטר של שני סנטימטרים לפחות, אך ניתן לראות ברזלים בולטים בקו אפס לאחר יציקה. היום התקן מחמיר יותר ולרוב מנסים לעטוף את הברזל, בשכבה בקוטר של חמישה סנטימטרים לפחות. הבעיה בשכבת הגנה דקה היא האפשרות של חדירת חומרים מהשכבות הבאות לברזל, כמו שכבת הטיח, שפכטלים ממשפחת הגבס וסוגי דבקים כמו הביגי בונד. חדירת חומרים אשר מעודדים קורוזיה או לחות, הינן הבעיות המרכזיות אשר יוצרות את הנפיחות בברזל.

בעיות בשלב יציקת הבטון..

כאשר מבצעים הכנות ליציקת בטון, מקבעים את רשתות הברזל או הכלונסאות בצורה שיהיו במרחק מקו האפס עם תבנית היציקה. ביציקת רצפות הולכים הפועלים על הברזל ובאם לא הייתה הפרדה טובה, אז יש לצפות לאזורים בהם הברזל התכופף או שקע לתחתית התבנית. רק לאחר פירוק התבנית הם יראו את הברזל בולט ולרוב הוא יכוסה, בשכבת הרבצה צמנטית דקה בעובי של מילימטרים. לפעמים בתוך הבית הברזל אינו סופג את נזקי הרוחות ותנאים משתנים של מזג אוויר ולכן מחזיק מעמד לאורך שנים רבות, גם אם הינו חשוף יחסית. במצב של ברזל גלוי בקירות מעטפת בניין או בתקרות פתוחות, הברזל סופג את הלחות ואת החומרים השונים ומתחיל להגיב בהתאם.

הזנחת המצב..

באם מתחילה להתפתח קורוזיה והברזל מתחיל להתנפח, הבטון נדחק לצדדים ומתנתק מהברזל. לפעמים אזור קטן יכול להיות חשוף תחילה, אך עם התפתחות הקורוזיה מתרחב גם אזור החשיפה וכך המצב מחמיר. תפקיד הברזל לשמר את החוזק של המבנה על ידי קשירת הבטון עצמו, שכן הבטון הינו חומר אשר נוטה להישבר או להיסדק וללא קשירה פנימית היו מתפרקים העמודים.

במקביל הלחץ המופעל על ברזל עומד בקו זקוף יכול להיות עצום, אך הברזל עצמו יכול לקבל כיפוף באם אינו תפוס לאורכו, כך שהשילוב בין עמודי ברזל ובטון מיצרים את הכוח המשולב ותורמים ליציבות המבנים. כאשר הברזל "נאכל" על ידי הקורוזיה ונעלם לגמרי כלא היה, גורם לעמוד להיות חסר קשירה או כוח ולאחר זמן גם נסדק ומתפרק.

בשלב התפתחות הקורוזיה גם מתנהל לחץ המופעל על הבטון עצמו כתוצאה של התנפחות הברזל, לחץ זה גורם לסדקים עמוקים בבטון ולהתפוררות החומר מסביב. באם נמשכת ההזנחה לאורך זמן, משתנים יחסי העמידות מול הכוח הלוחץ והמבנה עלול לקרוס או להיות לא יציב.

ברזל חשוף בקו אפס
ניתן לראות את הברזל בקו אפס ושפכטל מכסה אותו כשכבה סופית.

שיקום בטונים מוקדם..

בשלב המוקדם כאשר הבחנו באזורים חשופים המצריכים טיפול או שיקום, עוד לפני שהקורוזיה מתחילה להתפתח מצריכים התייחסות וקריאה לבעל מקצוע. ניתן לכסות את האזור בבטון משופר כמו הסיקה רפ בתוספת דבק לטקס, כאשר שכבה דקה יחסית (2 ס"מ) שווה לשכבה תקנית.

פעולה מסוג זה יכולה למנוע פגיעות עתידיות וחיסכון בהוצאות שיקום גדולות. את הברזל הבולט יש לנקות תחילה עם מברשת ברזל ולמרוח שתי שכבות של סיקה מונוטופ 610 ורק אחרי זה ניתן להמשיך עם הסיקה רפ. שכבות הגמר יכולות להימרח אחרי ייבוש של מספר ימים ולאחר ביצוע אשפרה, אשר תורמת לחיזוק הבטון החדש.

הגנה על בטונים..

במבנים בהם היו מחדלי בנייה והברזל נמצא בקו אפס, יש לקחת בחשבון את הצורך להגן כל הבטון בחומרי גמר מתאימים. חשוב לוודא שישנה תחילה שכבת הרבצה צמנטית אשר אוטמת את הבטון מחדירת לחות ומקשרת עם השכבות הבאות. ניתן למרוח במקום שכבת ההרבצה, שכבה של סיקה מונוטופ 610 כשכבה מקשרת (כמו יסוד מקשר בין צבעים).

על השכבה המקשרת או הצמנטית מטייחים את שכבת הטיח, ורצוי עם תוסף של דבק לטקס סופר או מוספי אטימה מתאימים. באזורים הסובלים מרוחות עזות וחדירת רטיבות, מומלץ יהיה למרוח את הקירות לאחר שכבות הבסיס בשתי שכבות של סיקה 107.

את השכבה הראשונה מדללים מעט ומורחים בעזרת מברשת ואת השכבה השנייה מורחים בעזרת מאלג', על ידי הוספת פחות דבק ועבודה עם חומר סמיך כמו טיח. שתי שכבות של סיקה 107 יעזרו להגן על הבטון מחדירת לחות, וניתן יהיה לצבוע את הקירות בצבע אקרילי אוטם כמו הרב גמיש.

 

לצורך בדיקת תקינות עמודי הבטון ללא התחייבות צרו קשר עכשיו!!!