איך מורחים שפכטל

מריחת שפכטל

אופן מריחת השפכטל חשוב מאוד אבל עוד יותר חשובה צורת ההכנה והערבוב של החומר . רוב השפכטלים השונים מגיעים במצב של אבקה לבנה או אפורה, כאשר את החומר יש לערבב עם מים על מנת לקבל עיסה חלקה. כל אחד אשר ינסה לערבב את החומר יגלה, גושים של אבקה דחוסה אשר אינם סופגים את המים. גם אם מערבבים במשך זמן ארוך יחסית, עדיין יהיו גושים קטנים והמרקם יישאר מעט גס. הדבר בולט עוד יותר כאשר מנסים למרוח את השפכטל על הקיר וגושים, בולטים בעין ומפריעים לזרימה של המריחה. ניתן יהיה לעבוד בצורה כזאת ולהסיג תוצאות, אבל מדובר על עבודה ברמה ירודה והתוצאות בסוף יהיו חוסר אחידות רמה נמוכה של החלקה.

ערבוב נכון של שפכטל…

כמות קטנה – בכמויות של תיקונים קלים, ניתן לערבב את החומר בכלי העשוי מגומי. הכלי נראה כמו קערת מרק מגומי וצריך לעבוד עם מרית קטנה לערבוב החומר, אם יכולת של איסוף חומר מדפנות הכלי. תחילה שופכים מעט מים ומוסיפים את האבקה מעל למים, אם צריך עוד מים, מוסיפים תוך כדי ערבוב. יש לערבב היטב על מנת לוודא פירוק מלא של כל הגבשושים בחומר, עד לקבלת מרקם אחיד יחסית ותערובת שמיכה.

כמות גדולה – שופכים מים לדלי ומוסיפים את האבקה עד לכיסוי מלא ואז בעזרת מערבל המחובר לפטישון, מערבבים את החומר היטב. המערבל גורם לחומר לערבוב טוב ופירוק של כל הגבשושים, עד אשר מתקבלת תערובת קטיפתית ונוחה לעבודה. אין לי ספק שמדובר בתערובת אחרת ביחס לצורת הערבוב בכמויות קטנות, מדובר על הבדלים משמעותיים. גם אופן מריחת שפכטל על הקירות שונה לגמרי, השפכטל ממש "רץ" על הקיר בנוחות והחומר מתפזר יפה יותר.

מריחת שפכטל….

על מנת למרוח בצורה נכונה על פני משטחים גדולים, יש להשתמש במאל'ג רחב ועבודה בתנועות רחבות. המטרה להשיג פיזור של החומר בצורה שווה ולקבל משטחים אחידים ומיושרים, כאשר המאל'ג עובד כמו סרגל המפזר ומיישר את השטח. מרית שפכטל הינה בעלת דופן מריחה קצרה יותר ולכן, יש לצפות להופעת קווים (חומר אשר זולג מהצדדים ויוצר קווים) וחוסר אחידות. במריחות שפכטל בקירות ועבודה כמו בהתזה של החומר, משתמשים במאל'ג בעל דופן מריחה באורך של כמעט מטר. אופן העבודה מתחיל במזיגת השפכטל למגש טייחים, כך שהשפכטליסט מחזיק בכמות גדולה של חומר יחסית. מהמגש ניתן להרים כמויות לפי בחירה, על ידי המאל'ג ומריחת החומר על הקירות. את החומר מורחים בתנועות מעגליות, בצורה של שתי וערב על מנת ליצר אחידות ופילוס של החומר בצורה שווה.

שיוף לאחר ייבוש…

לשיוף חשיבות רבה על אופן ההחלקה של הקיר ועל המשך פילוס ויישור של המריחה. את נייר השיוף מחברים לקוביית עץ או גומי, על מנת לקבל משטח שיוף ישר. גם עם הנייר שיוף, עוברים על הקירות בתנועה מעגלית ובשתי וערב. לאחר שיוף טוב הקירות מקבלים צורה ישרה ואחידה לגמרי, אך עדיין עלולים להופיע מעט אזורים אשר מצריכים תיקונים קלים. במקרה כזה מקיפים את אותם אזורים בגיר צבע ומבצעים מריחות, באזורים המצריכים תיקון ומשייפים שוב. חשוב לציין שבמריחת שפכטל על גבי קירות שלמים ולא רק למטרת תיקונים קלים, יש למרוח פריימר מקשר בסוף העבודה לפני שלב הצביעה.

להגיב