שיקום בטון

מפרט לשיקום בטון

עיקר הבעיה בשיקום בטון, הינה המפרט הדורש את גילוי הברזל הישן ואופן הטיפול המצריך את ניקיון הקורוזיה. הרבה חאפרים בארץ חוסכים את שלבי ההכנה המתישים, על ידי כיסוי הסדקים בטיח וללא התחשבות במפרט. החומרים לשיקום בטון יקרים במאות אחוזים ביחס לטיוח האזור בטיט ובמלט רגיל, כך שברוב המקרים איכות החומר נחסכת על חשבון הלקוח.

המפרט לפניכם הינו מפרט תקני אשר לפיו יש לעבוד ומדובר על מפרט, לשיקום בטון עם שימוש בחומרי סיקה. ישנם חומרים נוספים מחברות שונות המתאימים לשיקום בטון כמו, הסטרקצורייט המיובא על ידי חברת בת של טמבור.

חומרי סיקה היו ראשונים בארץ וגם רמת ההתמחות שלהם, מאוד גבוהה בתחומי השיקום מבנים והאיטום. רוב בעלי המקצוע והמהנדסים בארץ עובדים לפי המפרטים של סיקה ולכן יש לעקוב, לפי הסדר ואופן השימוש בחומרים האלו.

מפרט לשיקום בטון (עם הסברים):

  1. קילוף שכבת טיח מסביב לאזור על ידי שימוש בפטישון או אזמל (יש לנתק חתיכות בטון משוחררות מעמודי הבטון או חלקי טיח נפוח המנותק מהבטון).
  2. חציבה עמוקה יותר לצורך גילוי הברזל (יש לגלות רק את האזור החשוף עם הקורוזיה, כאשר מסתתים מסביב לברזל בהיקף של1 ס"מ. ניתן במשטחי בטון ישרים להשתמש בדיסק, על מנת שלא לפגוע בבטון החזק).
  3. את הברזל הפגוע יש לשפשף ולנקות בעזרת מברשת ברזל או דיסק.
  4. במקרים של פגיעה קשה בברזל והעלמות החומר ברמה של 25%, יש לקשור מוטות זיון חדשים למוטות הקיימים על ידי חוט ברזל או בריתוך ( מדובר על הליך של חיזוק הטפסנות במוטות חדשים).
  5. לאחר ניקוי הברזל יש למרוח שכבה של סיקה מונוטופ 610 (מדובר על אבקה אשר מערבבים אותה עם מים ומקבלים, תערובת סמיכה מאוד, אותה יש למרוח עם מברשת צבע).
  6. מריחת שכבה נוספת של סיקה מונוטופ 610 לפני השכבה הבאה (יש לעבוד רטוב על רטוב, כך שהסיקה משמשת שכבת הרטבה במקום מים).
  7. מריחת שכבה של סיקה רפ או תערובת של חול, מלט ודבק סיקה לטקס סופר (בשני המקרים מתקבלת תערובת, בגוון שחור אפור הנראת כמו טיח דביק. יש לכסות את כל מוטות הברזל על מנת להמשיך לשלב הבא, במקרים מסוימים ידרשו מספר שכבות).
  8. טיוח האזור בשכבת ישור סופי על ידי מלט, טיט ודבק לטקס סופר.
  9. ביצוע אשפרה לאורך כל שלבי הטיוחים (יש להרטיב את הבטון החדש על ידי שפיכת מים מספר פעמים ביום, כאורך של שבוע. פעולה זו תורמת לחיזוק הבטון בעשרות אחוזים, על ידי יבוש איטי של החומר).

לאחר ביצוע שלבי הטיוח, יישור פני השטח וביצוע אשפרה, כעט ניתן יהיה למרוח כל סוג של חומר לצורך יצור פיניש דקורטיבי. יש להתייחס לאופן מריחת החומרים, באותה צורה של חיבור חומרים לבטון רגיל.

עמית עוז קבלן ביצוע אשר הינו מומחה לשיקום בטון

 

עמית עוז חברה קבלנית לשיקום ועיבוי עמודים, כמו כן הינו מטפל בחיזוק מבנים אשר נפגעו עם השנים ממליחות ורוחות, אשר מגיעות מהים וגורמות לנפיחות בבטון. ברזלי הזיון בתוך הבטון מתחילים לפתח קורוזיה וגורמים להתנפחות בקירות עד אשר עמודים ותקרות מתחילים להיסדק, המצב יכול להתפתח למבנה מסוכן אם מזניחים ולא מטפלים מהר ושלא לדבר על כך שאופן הטיפול מאוחר יותר יהיה יקר מאוד.

שיקום בטון וחיזוק מבנים:

ביצוע עבודות שיקום וחיזוק מבנים הינו דבר חשוב לאחר ויש בניינים רבים בתל אביב אשר הוזנחו לאורך שנים רבות וכיום ניתן לראות סדקים בעמודי הבטון וצריך שיקום בטון. ביצוע עבודת שיקום בטון צריכה להתבצע על ידי קבלן שיפוצים מותאם במיוחד לצורך עבודה עם חומרים מיוחדים וסוג של חציבות אשר דורשות ידע ומיומנות. כל זאת ועוד נדרשים מקבלן שיפוצים לצורך שיקום בטון ועבודה עם חומרי מליטה המותאמים לצורך ביצוע חיזוק מבנים במרכז. שיקום בטון צריך להתבצע אך ורק על ידי חומרים טובים כמו של סיקה אשר מייצרת חומרים מותאמים במיוחד לעבודה מסוג זה.

שיקום בטון מתי?

שיקום בטון הינו חלק מתחזוקה של עמודי בניין כאשר ישנם ברזלי זיון בולטים אשר מצריכים שיקום ושיפוץ מחדש, לצורך בידול משאר עמודי המבנה אשר אינם פגועים מקורוזיה ואינם מצריכים טיפול. ביצוע נכון זה על ידי קבלן שיפוצים המבין בשיקום בטון יכול לעזור מאוד לצורה של המבנה ולקדם את המצב של הבניין, כאשר ישנם דיירים אשר שמחים להזיז דברים על מנת לחזק את עמודי הבטון.

האם יש מפרט לשיקום בטון?

ישנו מפרט לשיקום בטון אשר מכיל את כל השלבים והחומרים איתם יש לעבוד ולבצע, כאשר צריך ניסיון של שנים בחציבות וסיתות על מנת שלא לפגוע בבטון הטוב ועדיין להצליח לקלף מסביב לברזל את כל הבטון החלש. חשוב לדעת את סדר העבודה עם החומרים המתאימים ולבצע את הפעולות הנכונות בזמן, כך שלא יתרחשו עוד הפתעות בעתיד. ניתן כמובן לטייח את האזור לאחר ביצוע כל עבודות השיקום והאשפרה, על מנת לקבל משטח עבודה נקי ומוכן לשפכטל וצבע כך שלא יהיה ניתן לראות את סימני השיקום.

לפניכם סרטון על שיקום קירות בטון של בריכה על גג בניין אשר ספגו רוחות קשות ומליחות מהים, כל זה לא תרם לעובדה שהרשת של הברזל נמצאת בקו אחד עם הטיח. כל הברזל הינו גלוי ופגיע מאוד למליחות אשר מגיעה מהים ואוכלת אותו לאט, תוך כדי ששכבת השפריץ הדקה הולכת ונעלמת עד אשר לא רואים שפריץ בכלל ורק ברזל גלוי. בסרטון תוכלו לראות את הקיר לאחר חציבה וסיתות מסביב למוטות ומריחה של שתי שכבות של סיקה 610, לאחר המריחה מתחילים עם שכבת הטיח הראשונה של סיקה רפ ורק אחרי ייבוש טוב ניתן יהיה למרוח את שכבת הטיח הסופית ואת הצבע המגן.