שפכטל מיוחד

שפכטל אמריקאי

לפני שמתחילים להיכנס לשלב החלקת הקירות, יש להכין את הקירות הקיימים ולאטום את כל הסדקים. בעבר היו מורחים שליכטה על הקירות וברוב הבתים, חומר זה אשר נחשב לבעל פיניש גס, היה שכיח מאוד והיה חלק מסטנדרט בנייה נפוץ. לקראת סוף שנות התשעים התחילה הבנייה והשימוש בלוחות גבס, אשר גרמו לקירות להיות חלקים מאוד והכירו לנו את השפכטל האמריקאי.

שפכטל אמריקאי שלא כמו עם השליכטה, מגיע כתערובת מוכנה לשימוש והינו חומר בעל מרקם רך ועדין. לאחר מריחת מספר שכבות ושיוף בנייר עדין, מתקבלים קירות חלקים ברמה גבוהה מאוד. השפכטל האמריקאי הינו חומר בעל רגישות לרטיבות וללחות, אך הפיניש החלק שלו כבש את הארץ והפך לסטנדרט בנייה שכיח מאוד. כיום רוב הבתים ברמה זו או אחרת, מוחלקים על ידי שפכטל אמריקאי ונראים חלקים וישרים.

דירות ישנות מקבלות מראה תוסס וחדש על ידי מריחת מספר שכבות של שפכטל אמריקאי, אשר עוטף את כל הקירות ואף את התקרה. על מנת להפוך את קירות הפנים לתוססים ומחודשים יש תחילה להכין את הקירות, שכן שפכטל אמריקאי אינו חומר מילוי או מותאם ליישור קירות.

מפרט להכנת הקירות לפני החלקה:

  1. קילוף כל צבע רופף ושיוף קל בנייר גס (מומלץ לשרוט את פני השטח).
  2. במקרים של טיח נפוח, יש לקלף אותו בעזרת פטישון או גרזן ולתקן עם שכבת טיח חדשה.
  3. במקרים של קירות עם בליטות וחוסר אחידות, ניתן למרוח שתי שכבות של טיח גבס או שליכט אקרילי בגר.
  4. במקרים של קירות לא ישרים ניתן לחפות את הקירות בלוחות גבס, לטייח מחדש בעזרת מייקים או למרוח שכבה עבה של טיח גבס בעזרת מייקים.

    מייקים
  5. במקרים של קירות לאחר טיח יש למרוח שכבה של טיח גבס או שפכטל כמו קלסימו או פרופילה.
  6. אם הקירות אחרי שכבה של טיח גבס או כל סוג של שפכטל אחר, מומלץ לשייף היטב ולטאטא את הקירות.
  7. לאחר ניקיון האבק יש למרוח שכבה של פריימר (בונדרול או פריימר (X.
  8. לאחר ייבוש הפריימר מורחים שתי שכבות של שפכטל אמריקאי ומשייפים, עם נייר בדרגה של מאה, מאה עשרים או שתיים.
  9. לאחר ייבוש מורחים שכבה של פריימר נוספת.
  10. את השכבה הראשונה של הצבע האקרילי, מומלץ לדלל ביחס של שלושים שבעים עם מים ולערבב היטב.

יש להקפיד ולשים לב לאורך ביצוע העבודה, על חבישת מסכה אשר מגנה על נשימת האבק. שפכטל אמריקאי בשלב השיוף הופך לאבק פעיל, כאשר אם מגיע במגע עם נוזל יכול להפוך לדבק. ניתן בקלות לנשום כמות גדולה של אבק בזמן השיוף, אשר עלולה לפגוע קשות וחבל.

שפכטל אמריקאי בהתזה, איירלס

 

כחלק מהחלקת קירות במהירות, ניתן להתיז את השפכטל האמריקאי כמו צבע על הקירות וליישר בהמשך עם מאל'ג ארוך. מדובר על בחיסכון בזמן עבודה ופרישת חומר אחידה יותר על ידי ביצוע התזה מסודרת באיירלס. השפכטל האמריקאי מגיע כתערובת מוכנה וניתן לערבב אותה עם מים על מנת לדלל את החומר, כך שיהיה אפשר להתיז אותו כמו צבע סמיך. מאחר ומדובר בשכבת החלקה סופית, העובי צריך להיות כמה מילימטרים בודדים.

זאת טעות קלאסית לחשוב שחומר זה הינו מתאים ליישור קירות או לסתימת חורים, שפכטל אמריקאי הינו חומר אשר מתכווץ ואינו מתאים לסדקים. בארה"ב החומר נקרא בשם "צבע שפכטל" וכן זהו שם אשר יהיה יותר מתאים. על מנת ליישור את הקירות ולאטום סדקים וחורים יש להשתמש תחילה, בחומרים כמו טיח גבס או קלסימו. רק לאחר שעברנו על הקירות בשפכטלים ממשפחת הגבס ובוצע שיוף קל, על מנת לנקות בליטות ושאריות של שפכטל בולט, ניתן יהיה למרוח את השכבה הסופית.

שפכטל אמריקאי מגיע במטרה להיות שכבה סופית חלקה כמו משי, אשר משמשת כשכבת בסיס לצבע. מדובר על מריחה של שכבה אחת או שתיים בלבד, על מנת שלא יהיו סדקים או אזורים של התכווצות בחומר. ריבוי שכבות יכול לגרום לחומר להתכווץ ולייצר סדקים אשר יופיעו בתוך זמן קצר לאחר שלבי הצביעה. חומר זה מותאם לערבוב עם מים בזמן העבודה וניתן לערבל אותו עם פטישון על מנת לקבל מרקם אחיד ללא גבישים, אך סמיך מספיק בכדי ליצר שכבה טובה על הקירות. עם החומר יהיה דליל מידי לאחר הערבוב, תהיה בעיית "גלים" של חומר אשר גולש כלפי מטה לפני שמספיק להתייבש. שפכטל דליל מידי יחייב בשכבה נוספת ושיוף בין השכבות, על מנת להחליק את הגלים שנוצרו על מנת שלא יהיו בליטות בשכבה הבאה.

הכנת החומר להתזה..

צריך דלי גדול יותר מכמות החומר ויש לצפות לנזילות של חומר החוצה בזמן הערבול, כך שרצוי לעטוף מסביב או לפרוש יריעה גדולה על הרצפה. שופכים מים לתחתית הדלי (חצי ליטר) על מנת שלא ידבק החומר לתחתית ואז ניתן להכניס את החומר לדלי. מוסיפים מים תוך כדי ערבוב עד לקבלת מרקם סמיך ונקי מגבשושים, אך סמיך ונוח לעבודה. כעט ניתן יהיה למזוג את החומר לתוך האיירלס על מנת להתחיל להתיז את החומר, בתנועה מסודרת ואחידה מצד לצד. יש להתיז בקצב אחיד ולנוע מצד לצד בתנועה ישרה, על מנת שהחומר יפוזר באחידות. רצוי שפועל אחד יתיז את החומר ואילו אדם נוסף יעבור מהר לפני שהחומר מתייבש, עם מאל'ג ארוך ויחליק את החומר. למעשה הוא מפזר ומחליק את החומר ותוך כדי כך, גם לוחץ את החומר לקיר ומחזק את פעולת ההתזה.

מכונת התזת איירלס…

המכונה שמתיזה את החומר אינה קומפרסור רגיל אשר דוחף חומר בעזרת לחץ אוויר, כאן מדובר על מכונה ששואבת את החומר היישר מהדלי ומתיזה אותו בעזרת אקדח. שימוש באקדח עם לחץ אוויר מתאים לחומרים נוזליים יותר ולא לרמת הסמיכות של השפכטל.

מריחת שפכטל אמריקאי ברולר

את אותה התערובת הסמיכה, ניתן גם לפרוש על הקיר בעזרת רולר צבעים רגיל (עובי 7 סטנדרטי). לאחר פיזור החומר על הקיר ניתן יהיה לעבור בעזרת מאל'ג ולפרוש את החומר בצורה אחידה. את הרולר מגלגלים בתוך הדלי ופשוט מורחים את השפכטל על הקירות, כמו צבע סמיך רגיל בתנועת צביעה רגילה ושמירה על חלוקת החומר בצורה אחידה. פיזור החומר עם רולר בהשוואה להתזה באיירלס יהיה, הרבה יותר נקי וללא איבוד של חומר. התזה באיירלס גורמת לענן של שפכטל דביק, אשר מתפזר בכל החדר ואינו מתאים לבתים מרוצפים ומלאים בציוד וריהוט.

שימוש ברולר מתאים לדירות בהם מתגוררים אנשים כרגע ואינם רוצים את הלכלוך של האיירלס. אומנם השיוף בסוף יוצר בלגן משל עצמו, אך לשימוש באיירלס יש השפעה בהתזת החומר לכל עבר. ניתן פשוט לפרוש יריעה על הרצפה לצבוע את הקירות בשפכטל, ללא לכלוך מיותר ובקצב עבודה מהיר יחסית.

מומלץ – למרוח את הקירות בשתי שכבות ולשייף פעם אחת בנייר שיוף עדין ובכך אנחנו חוסכים, זמן עבודה ולכלוך רב. לאחר השיוף עוברים עם מטלית לחה או מטאטא רך ומנקים שאריות של אבק מהקירות, אך חשוב לעבור על הקירות עם שכבה של יסוד מקשר (בונדרול) לפני הצביעה.
טיפ – אם לא מכינים את הקירות בשכבת יסוד מקשרת, עלולים להופיע בועות בצבע המדולל ויהיו גלים של צבע לא אחידים. את הצבע האקרילי חשוב לדלל ולסנן לפני הצביעה ולהקפיד על שימוש ברולר דק לצביעה, על מנת שלא יהיו בועות או גלים. מדובר על שכבות דקות מאוד של צבע סופי ולפעמים צריך כשלוש שכבות סופיות.

 

החלקת קירות בשפכטל אמריקאי

 

החלקת קירות הינו תהליך של מריחת שפכטל אמריקאי במספר שכבות עד לקבלת משטח חדש.
בישראל השפכטל האמריקאי תפס תאוצה בשנים האחרונות וכך גם אופן השימוש בחומר, אך יש לזכור שהקירות בארץ שונים.
בארה"ב רוב הבתים עשויים מקירות גבס אשר מיצרים משטח חלק שעליו ניתן למרוח מספר שכבות של שפכטל על מנת לקבל גימור חלק.
לוחות הגבס כבר מוחלקים על ידי שכבת הנייר העוטפת את הלוחות וכל שנשאר הוא למרוח שכבה דקה של חומר חלק על מנת לקבל פיניש חלק במיוחד.

השפכטל האמריקאי הינו חומר משחתי אקרילי וכאשר חומר זה מתייבש,הוא הופך (במצב שיוף) לאבקה דקה מאוד.
בהשוואה לחומרים אחרים כגון, טיח גבס או שליכטה כאן מדובר על חומר אשר נמרח בדקות לעומת שאר החומרים אשר משאירים שכבה גסה יחסית לאחר יבוש.
כאשר משייפים את הטיח גבס או שפשוף השליכטה, האבק אשר נוצר הינו עבה יותר ואינו ניתן להחלקה בגימור הזהה לשיש.

כאשר מגיעים לשיפוץ קירות ורוצים לקבל החלקה סופית ברמה גבוהה, יש לזכור שהקירות בארץ לא ישרים ועשויים משכבת טיח.
הטיח העוטף את הקירות אינו ישר ושכבת הפיניש שלו גסה במיוחד, חומר זה אשר מעורבב ממלט וטיט אינו יכול לקבל גימור חלק כמו של לוחות הגבס.
כך ששכבת היסוד כבר גורמת לבליטות אשר משפיעות על המראה הסופי וכאשר בודקים את הקירות בעזרת ספוט- ניאון, ניתן יהיה לראות בליטות אילו.
אם מורחים שתי שכבות של טיח גבס או אקרילי ולאחר מכן מספר שכבות של שפכטל אמריקאי, עדיין יהיה קשה לקבל את הגימור החלק כמו של שיש.
הוצאות התחזוקה במצב כזה גם הן עולות מאחר ומדובר בהופעת סדקים ועמידות נמוכה של השפכטל.

כאשר מורחים שכבות רבות של שפכטל, יתחילו להופיע סדקים ואפילו התקלפות שכבות עם הזמן.
גם אם מורחים שכבת פריימר כמו בונדרול בין כל השכבות, עדיין הסיכויים גדולים להופעת הסדקים.
לכן רצוי מאוד לשקול היטב לפני שימוש בשפכטל אמריקאי לצורך החלקת הקירות, במקרה של רצון לקבל קיר ישר כמו שיש.
מומלץ למרוח שתי שכבות של שפכטל אקרילי בגר ולאחר מכן למרוח שכבה אחת של שפכטל אמריקאי, על מנת לקבל קיר חלק יחסית.
לפני מריחת השפכטל האקרילי ואחרי רצוי למרוח שכבת בונדרול ולפדנטים ביותר אף מומלץ שכבת פריימר נוספת אחרי השפכטל האמריקאי.

להגיב